Afgelopen woensdag stroomde het boutique Hostel Hello I’m Local aan de Spiegelstraat vol met jonge ondernemers. Zij kwamen om mee te discussiëren in de primeur van Young MKB Haarlem: “ondernemersdiscussie”.

Het ondernemersdiscussie is een geheel nieuw type evenement van Young MKB Haarlem. Het nieuwe evenement is bedoeld om ondernemers een inspirerend platform te bieden om onder leiding van een presentator met drie expert panelleden en de aanwezigen over een actueel thema te discussiëren. Het thema van afgelopen woensdag luidde: hoe stem je jouw business model, strategie en de positionering van jouw onderneming af op de inmiddels weer aantrekkende markt?

Na een wervelende introductie van Marceline Schopman (dagvoorzitter en voormalig presentatrice), was het de beurt aan panellid Bas Moreu (Creative director Staats en Partner Widgets) om met een anekdote de discussie aan te zwengelen. Vol enthousiasme nam Bas de ondernemers mee in zijn ontdekking dat hij veel meer voor klanten kon betekenen dan hij voorheen altijd had gedacht. Vervolgens lichtte hij gepassioneerd toe hoe hij zijn business model hierop heeft aangepast. Door de stellige antwoorden van Bas op vragen vanuit de zaal ontstond een inspirerende discussie die door Marceline in vlotte banen werd geleid.

Na deze discussie vertelde Robbert Bouman (Founder/CEO Zummit en Founder/CEO The 50 Customer Company) met veel gebaren over zijn ervaringen bij JAN Accountants. Na een interessant verhaal met mooie uitstapjes bracht Robert zijn prikkelende stelling: “het business model dat vandaag briljant lijkt, is volgend jaar bejaard”. Na enkele reacties uit de zaal, vertaalde Marceline deze naar een vraag. Zij interviewde enkele ondernemers door te vragen of zij wel eens feedback aan hun klanten vragen en wat zij daarmee doen. Er kwamen veel verschillende antwoorden, maar na een aantal reacties gaven een paar deelnemers aan door ervaringen van anderen tot nadenken te zijn aangezet en hun aanpak te heroverwegen.

Tot slot was het de beurt aan Matthijs Ariëns (Partner Köster Advocaten NV). Hij verkondigde zonder schroom waar hij in het begin van zijn carrière tegen aan liep en hoe hij inmiddels over strategie en de positionering van zijn onderneming denkt. Met verve verdedigde hij zijn stellingen: “je klant is je beste ambassadeur” en “zijn wie je bent en doen wat je zegt”, die tot de nodige vragen en opmerkingen van de aanwezigen leidde. Onder de professionele leiding van Marceline resulteerde dit in een goede discussie en leuke aanvullingen van anderen.

Na een pakkende afsluiter van Marceline was het tijd voor de borrel. Onder het genot van een drankje en hapje werd er nog lang nagepraat en genetwerkt. Conclusie: de primeur verliep succesvol en zal in het najaar vervolg krijgen.