We hebben vernomen dat er meerder ondernemers afgelopen weken een betalingsnota hebben ontvangen van Handel Registratie voor het MKB. Dit is een zogenaamde spooknota. Betaal deze dus niet zomaar! In de kleine letters op de nota staat dat de vermeende factuur een aanbod is voor een standaard bedrijfsvermelding. Hiervoor zou een bedrag van 246,00 euro exclusief btw betaald moeten worden. Uiteraard is er geen enkele betalingsverplichting. Klik� hier voor de spooknota van Handel Registratie voor het MKB.�

Spookfactuur of spooknota�
Ondernemers, stichtingen, verenigingen en (semi)-overheden ontvangen regelmatig facturen die betaald worden in de veronderstelling dat het een echte rekening betreft. Zeker als er iets herkenbaars op staat als “verplicht”, “handelsregister”, “telefoongids” of “heffing”. Wie ALLE (ook de kleine) lettertjes leest, ontdekt dat het soms een factuur lijkt maar in werkelijkheid een aanbieding is. Wie dat niet tijdig doorziet en betaalt, accepteert daarmee vaak het zogenaamde “aanbod”. Het� Steunpunt Acquisitiefraude heeft daar voorbeelden van op haar website.

Pas op!
Krijgt u een aanbieding van een bedrijf dat u niet kent? Vraag uzelf dan altijd af of u niet te maken heeft met misleiding. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Het juridisch aanpakken van misleiders is namelijk erg moeilijk. De organisaties hebben zich in de afgelopen dertig jaar zodanig ‘geprofessionaliseerd’ dat elke ruimte die de wet biedt benut wordt.

Tips en advies
Op de website van het fraudemeldpunt van Steunpunt Acquisitie Fraude (SAF) staan tips en adviezen om
acquisitiefraude tegen te gaan. Klik� hier om deze pagina te bekijken. Een paar goede tips:

lees altijd de kleine lettertjes,
wees schaars met uw handtekening,
ga na of het verhaal van de verkoper wel klopt,
wantrouw het wanneer verkopers verwijzen naar eerdere toezeggingen van collega’s,
gebruik uw gezond verstand
meld aanbiedingen waarover u uw bedenkingen heeft bij Steunpunt Acquisitiefraude
Spooknota ontvangen?� Maak hier direct uw melding!�

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via� info@youngmkbhaarlem.nl